23.7.07

Somewhere in between

Kotona alkaa olla vähän ahdasta. Eikä pelkästään siksi, että tuli hankittua pinnasänky... mutta kaipa siellä jotenkin mahdutaan olemaan, ehkä sitten joskus vuoden päästä voi alkaa tosissaan katselemaan isompaa asuntoa jostain. Noin muuten kaikki alkaa vähitellen olla järjestyksessä, Thiekoun matkatavaratkin saatu perille.

Tosin äitiyspäivärahoissa sun muissa saattaa vielä kestää, KELA kun oli jotenkin onnistunut merkitsemään omiin systeemeihinsä, että en muka kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin (ulkomailla asumisen takia), minkä johdosta sain sieltä vielä yhden lomakkeen täytettäväksi. Omasta mielestäni ilmoitin kyllä siitä pitemmästä Senegalin reissusta Väestörekisteriin, että kyse on väliaikaisesta oleskelusta ulkomailla, mutta jostain syystä KELA on sitä mieltä, että olen edelleen ulkomailla. Vastahan siitä on reilu vuosi kun tulin takaisin... Lomakkeen täyttäminen oli aika mielenkiintoista, kun se oli selvästi tarkoitettu Suomeen muuttaville ulkomaalaisille, mutta toivottavasti selitykset kelpaa, ja nuo äitiyspäivärahat sun muut saadaan vihdoin päätettyä. Tällä viikollahan mun piti jo olla äitiyslomalla.

No, käytännössä joka tapauksessa pitää kirjoittaa yhtä artikkelia. Ja toinen on varmaankin tulossa arvioijilta takaisin elokuun puolella, sitten sitäkin pitää muokata. Ja sitten olisi vielä kolmas englanniksi, mutta paras etten edes ajattele sitä vielä. Viime viikolla ei pahemmin työasiat edistyneet, niin kuin etukäteen arvelinkin, kun piti kysellä sen matkalaukun perään ja katsella kaupunkia ja mitä kaikkea. Viikonloppuna käytiin vielä vanhempien luona saunomassa, joten melkein kaikki pakolliset Suomi-kuviot on kohta suoritettu. Jos sattuisi hyvä sää, niin voisi lähteä mökille ensi viikonloppuna.

Synttäreiden vietto taitaa jäädä tänä vuonna vähän väliin, kun ei oikein jaksa järjestää mitään eikä pahemmin ole varaakaan.

Ai niin, lapsi vaikutti kääntyneen oikein päin, tosin neuvolan täti ei ollut ihan varma asiasta, koska lapsi liikkui niin vilkkaasti. On kuulemma vielä tilaa liikkua... No, maha kyllä onkin tosi iso. Tai siis mittausten mukaan aika tarkkaan keskikokoinen. Kaikki muukin normaalia, jopa hemoglobiini oli vähän noussut edelliskerrasta.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kelan kommervenkit ovat sitten uskomattomia...
Ikävää siinä on se, että byrokratiaa saa elämäänsä juuri silloin, kun elämässä on heikoimmillaan (sairaana, hormonien vietävänä, köyhänä, riippuvaisena, ulkolaisena), eikä silloin ole kovin kykeneväinenkään taipumaan toimistorattaisiin. Myös nuo porsaanreiät, joista se yrittää päästä livahtamaan, ettei tarvitsisi tukea avuntarvitsijaa, ovat joskus ihan naurettavuuksiin saakka epäloogisia.

Elina kirjoitti...

Selitykset sentään kelpasivat, ja jo eilen tuli päätös, että olen taas (takautuvasti 14.7.2006 lähtien) Suomen sosiaaliturvan piirissä. Eli toiveita on saada äitiyspäivärahoistakin päätös piakkoin...

Mutta on nuo kaikki kaavakkeet aika monimutkaisia, eikä oikein mistään meinaa saada selville, mihin kaikkiin tukiin milloinkin on oikeutettu.

Anonyymi kirjoitti...

No hyvä, että asia on kunnossa! Radiosta kuulin kerran, että eräs suomenruotsalainen nainen oli jäänyt kokonaan ilman äitiyspäivärahaa, koska oli ulkomaankomennuksen jälkeen jäänyt vielä 3 kk lomailemaan kyseiseen maahan. Kelan tulkinnan mukaan yli 1 kk oleskelu ulkomailla tulkittiin siten, että suomen sosiaaliturva putosi pois. Määräaikainen työkomennus ei olisi tätä tehnyt, mutta palkaton lomailu teki!

Elina kirjoitti...

Joo, nää on aika kummallisia juttuja. KELAn täti puhui puhelimessa myös yli kuukauden oleskelusta ulkomailla, mutta KELAn nettisivuilla puhutaan yli vuodesta (mistä johtuen en kai ollut ymmärtänyt, että 7,5 kk voisi mihinkään vaikuttaa). Ja jotenkin ehkä vaikuttaa sekin, onko ulkomailla kuitenkin suomalaisen työnantajan palveluksessa, koska sitäkin kysyttiin lomakkeessa... Mutta tekeehän vaikka kuinka moni nykyisin yli kuukauden (loma)matkoja, joten aika outoa, jos sen takia putoaa pois Suomen sosiaaliturvasta.

Vanhempainpäivärahoissa taas on sellainen sääntö, että pitää olla asunut Suomessa vähintään 6 kk ennen laskettua aikaa (näitä on sattuneesta syystä tullut luettua), joten tuossa tapauksessa voi olla kyse siitäkin. Noin muuten vaikutti kyllä, että ulkomaalainenkin pääsee suhteellisen helposti Suomen sosiaaliturvaan, kun vaan pystyy osoittamaan, että on muuttamassa pysyvästi tai vähintään vuodeksi Suomeen (on esim. työsopimus vuodeksi). Ja osaa täyttää sen kaavakkeen!